WhatsApp Image 2019-12-15 at 12.38.24

כיצד הרשתות החברתיות שינו את פני הפוליטיקה המקומית והעולמית

היום, בעידן בו עוד רגע יוציאו לכל אחד מאיתנו תעודת הבוחר המתמיד, כבר אי אפשר לדמיין את הבחירות ללא הרשתות החברתיות. איפה העידן בו היינו יושבים מול הטלוויזיה כדי לראות תשדירי בחירות ברצף? היום לתשדירי בחירות, שאגב, עדיין קיימים אי שם במעמקי לוח השידורים, כי החוק הוא החוק, אבל אף אחד כלל לא מתייחס אליהם.

כי כולם ברשת.

האמת שזו קצת שאלה של ביצה ותרנגולת: האם הרשתות החברתיות השתלטו על פוליטיקה או הפוליטיקה היא זו שביצעה מהלך מתוחכם, כמעט אבולוציוני והשתלטה על הרשתות החברתיות? תלוי את מי שואלים. יכולה להעיד מניסיון, כמישהי שבמהלך השנה האחרונה מייעצת בניהול קמפיינים פוליטיים ואף מנהלת כאלה בעצמה (ועל זה נדבר כשיגיע הזמן, אני מבטיחה), שמדובר כאן בתהליך של איזון חוזר. הפוליטיקה שינתה את פניה בזכות הרשתות החברתיות והן בתורן הושפעו מאד מהמהלכים השונים.

via GIPHY

לפני כמה חודשים פייסבוק החליטה שהיא לא הולכת לבדוק עובדות במודעות פוליטיות. זה אומר שנוצר כאן שילוב מסוכן של פרסום ממוקד, פוליטיקה ושקרים, או במילים אחרות, פייק ניוז, הדבר הזה שכולם כל כך חוששים ממנו.

אבל גם בלי ההחלטה הזו, פייסבוק והרשתות החברתיות באופן כללי שינו את יחסי הכוחות ואת התמונה המלאה. בואו נראה איך.

הפוליטיקאים קיבלו במה נוספת לשיח ישיר מול הבוחרים – עמודי המפלגות והעמודים האישיים שלהם, חשבונות הטוויטר והאינסטגרם, שמקבלים תקציב נפרד בסעיף המימון של מערכת הבחירות. הם כותבים כל דבר שיעלה בדעתם, מפרסמים תמונות, מצלמים סרטונים ומקבלים תגובות – אוהדות, מזלזלות, מה זה משנה? כי הרי כולנו יודעים שתגובה = טראפיק. כך הקמפיין שלהם מופץ על כנפי שגרירי הפייסבוק באמצעות התגובות והשיתופים.

via GIPHY

גם הדיונים בקבוצות ושרשורים של ציוצים הפכו לשדה הקרב, גם בלי לערב את הפוליטיקאים עצמם. אנשים מביעים את הדעות שלהם, מנסים לשכנע אחרים, לפעמים מצליחים, לפעמים דווקא יוצרים תגובה הפוכה. כמות מערכות היחסים הוירטואליות שנהרסות בתקופת הבחירות מרקיעה שחקים, ועוד שניה מחכה לנו סיבוב שלישי של הדבר הזה ומיד אחריו, אם הכל יהיה בסדר, מערכת הבחירות בארה"ב תצא לישורת האחרונה ואנחנו, כמובן, רוצים להגיד את מה שאנחנו חושבים בנושא, איך לא?

הרשתות החברתיות הן גם ככה מקום מאד רוחש, ובתקופת הבחירות הוא הופך לסיר לחץ, בו כל תגובה שקולה לעלבון או בגידה. מאוד קל להלהיט ככה את העניינים ולא חסר פוליטיקאים שמנצלים זאת לטובתם. שירים יד מי שלא הגיב אף תגובה פוליטית במהלך השנה האחרונה? אני בספק שיש כאלה.

via GIPHY

אבל מה עושים בעלי עסקים בתקופת הבחירות? איך גם לעמוד על האג'נדה שלך וגם לקדם את העסק בלי לחשוש לחטוף חרם מאלה שלא אוהבים את הדעות הפוליטיות שלך? והנושא הכואב עוד יותר: איך לפרסם קמפיינים ממומנים של העסק בתקופת הבחירות? מי שניסה, יודע שזה סיפור מההפטרה, הדבר הזה. לא כל קמפיין מאושר, והמחירים לקליק ממריאים לשמים.

על הקמפיינים הממומנים אדבר בשבוע הבא והיום, הרשו לי להציע כללי התנהגות נאותים לבעל עסק בתקופת הבחירות:

  1. לשמור על האיזון. גם אם אתם מעוניינים לקדם את האג'נדה הפוליטית שלכם, הקפידו שכל הטיעונים שלכם מבוססים, ללא יוצא מן הכלל. הקפידו שאתם לא משתפים דברים שלא בטוח אמיתיים. אם ראיתם צילום מסך מקומם, לכו לבדוק אם הוא אמיתי, כי לפוטושופ יש הרבה יכולות כשהוא בידיים מיומנות.
  2. תנו מקום להתבטא גם לאנשים שלא חושבים כמוכם. תתייחסו בסבלנות לתגובות ופוסטים שלהם. גם כאן שמרו על תרבות הדיון וביסוס הטענות.
  3. אל. תעלו. שום. דבר. שקשור. לפוליטיקה בעמוד העסקי שלכם. זהו כלל ברזל. ברור שהפרסונה האינטרנטית שלכם היא בעלת דעות וטוב שכך, אבל העסק שלכם לא קשור לזה. זה לא המקום ולא הזמן לערב בין העסק, הפרנסה שלכם, לאג'נדה הפוליטית. כל עוד אתם לא מתמודדים לכנסת, זו התנהגות פסולה בעיני.

זה פחות או יותר הכל. מאחלת לכולנו לעבור את החודשים הקרובים בלי אירועים מיוחדים וכמובן אל תשכחו ללכת לבחור. זו הזכות שלכם, שמרו עליה.

3 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *